Ogórki konserwowe
sobota, 30 lipiec 2016
Zalewa- wystarczy na zalanie 3 słoi 1-dno litrowych.
5 szklanek wody
3/4 szklanki octu 10%
4-5 łyżek cukru
1 płaska łyżka soli
1 szczypta gorczycy
Przyprawy:
koper - łodygi i nasiona
korzeń chrzanu
ząbki czosnku
liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
liście czarnej porzeczki
Wybrać ogórki małe,możliwie jednakowej wielkości, wymoczyć, dokładnie umyć.
Do słoika włożyć przyprawy tj.2 kawałki chrzanu, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe,
5-6 ziaren ziela angielskiego, szczyptę pieprzu ziarnistego, 3- 4 liście czarnej porzeczki.
Układać ogórki dość ciasno w słoju.Zalać gorącą zalewą i zakręcić wieczka.
Pasteryzować 5 min. od zagotowania wody,utrzymując na małym ogniu tak aby woda jedynie mrugała.
Ogórki tak zamarynowane są łagodne w smaku.