• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Leczo - potrawa węgierska

sobota, 30 lipiec 2016

20 dag dowolnej kielbasy
3-4 strąki papryki
2 średnie cebule
5 pomidorów
1 srednia cukinia
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
szczypta tymianku
pęczek zielonej pietruszki

W rondlu rozgrzać olej,zeszklić na nim cebule
dodać pokrajaną w plasterki kiełbasę, chwilę podsmażyć.
Paprykę umyć, wypestkować, pokroić w paski i dodać do rondla,
Dusić krótko na dość silnym ogniu.
Dodać pomidory, sparzone i obrane ze skórki.
Cukinię pokroić w dość dużą kostkę i dodać do całości.
Wszystko razem dusić około 15 minut, mieszając.
Przyprawić do smaku.
Wsypać pokrojoną pietruszkę.

Podawać z ziemniakami lub ryżem jako danie obiadowe lub na kolację do pieczywa.
Można także zamiast na oleju ,udusić warzywa na boczku wędzonym.

Nie masz wystarczających uprawnień