Leczo - potrawa węgierska
sobota, 30 lipiec 2016
20 dag dowolnej kielbasy
3-4 strąki papryki
2 średnie cebule
5 pomidorów
1 srednia cukinia
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
szczypta tymianku
pęczek zielonej pietruszki
W rondlu rozgrzać olej,zeszklić na nim cebule
dodać pokrajaną w plasterki kiełbasę, chwilę podsmażyć.
Paprykę umyć, wypestkować, pokroić w paski i dodać do rondla,
Dusić krótko na dość silnym ogniu.
Dodać pomidory, sparzone i obrane ze skórki.
Cukinię pokroić w dość dużą kostkę i dodać do całości.
Wszystko razem dusić około 15 minut, mieszając.
Przyprawić do smaku.
Wsypać pokrojoną pietruszkę.
Podawać z ziemniakami lub ryżem jako danie obiadowe lub na kolację do pieczywa.
Można także zamiast na oleju ,udusić warzywa na boczku wędzonym.