• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Zupa z cukini z bazylią

sobota, 30 lipiec 2016

3 średnie cukinie
1 ziemniak
1 kostka bulionu warzywnego z indyka lub z kurczaka
tarty żółty ser.
olej
szczypta bazylii suszonej, lub kilka gałązek świeżej.
sól ,pieprz

Zagotować 1,5 l wody i rozpuścić kostkę rosołową.
Pokroić cukinię w kostkę odrzucając pestki.
Obsmazyć na rozgrzanym tłuszczu.
Posolić, dodać ziemniak pokrojony w plasterki.
Smażyć na małym ogniu razem z cukinią aż zmięknie.
Mieszać od czasu do czasu.
Wszystko przełożyć do bulionu i gotować jeszcze 15 minut.
Zmiksować zupę na gładko, popieprzyć i ewentualnie dosolić.
Doprawić bazylią.
Podawać posypaną startym żółtym serem, lub z grzankami.

Nie masz wystarczających uprawnień