• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Bigos polski

sobota, 30 lipiec 2016

1 kg kiszonej kapusty
1/2 kg świeżej , białej kapusty
0,30 kg mięsa wieprzowego np , z łopatki lub żeberek
0,30kg miesa wołowego
0,30kg wędlin
0,20kg boczku wędzonego.
1 duża cebula
5 dag suszonych grzybów uprzednio namoczonych
1 kwaśne jabłko
kilka suszonych śliwek
1 szklanka czerwonego wina-wytrawnego
liść laurowy, ziarna jalowca, ziele angielskie,
sól, pieprz

Kapustę kiszoną siekamy drobniej i zalewamy małą ilością wrzącej wody i gotujemy.
Kapustę białą szatkujemy , dodajemy namoczone uprzednio grzyby i boczek i gotujemy.
Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy tak jak na gulasz, dodając cebulkę.
Łączymy obydwie kapusty, dodajemy obsmażone mięso,pokrojony boczek, przyprawy, śliwki suszone, jabłka i dusimy do miękkości,  podlewając winem.
Wędlinę kroimy w plasterki i dodajemy do duszonego bigosu.
Można przyprawić solą i pieprzem.', 'Bigos można przyrządzić z samej kiszonej kapusty.
Zyskuje na smaku,jeżeli go odgrzewamy codziennie przez 3 dni.
Zimą może zamarznąć na balkonie lub w zamrażarce.

Nie masz wystarczających uprawnień