• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Galaretka z szynką i jarzynami

sobota, 30 lipiec 2016

Po 10dag marchewki, różyczek brokuła, kalafioru, zielonego groszku, małych kapeluszy pieczarek, oraz szynki pokrojonej w kostkę.
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
sok i skórka otarta z cytryny
1 jajko ugotowane na twardo
1/2 strąka marynowanej papryki
2 szklanki wywaru z warzyw
2 dag żelatyny
sól, pieprz i ewentualnie do smaku cukier.

Marchew obrać, pokroić w słupki, umyte pieczarki pokroić w ćwiartki.
W rondlu rozpuścić masło z olejem i poddusić pieczarki, następnie dodać marchewkę, skórkę z cytryny, posolić i popieprzyć.
Wlać gorący bulion, doprowadzić do wrzenia.
Wrzucić różyczki brokułów i kalafiora oraz zielony groszek.
Chwilę poddusić, tak aby warzywa były na wpół twarde.
Dodać pokrojoną szynkę, sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać.
Odsączyć warzywa z wywaru, żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody i rozpuścić w goracym wywarze.
 Przygotować małe salaterki, do każdej wlać po kilka łyżek wywaru i odstawić do zastygnięcia.
Udekorować plastrami jajka i marynowaną papryką i ułożyć warzywa i szynkę.
Wszystko zalać wywarem i schłodzić.

Nie masz wystarczających uprawnień