• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Barszcz czerwony - Wigilijny

sobota, 30 lipiec 2016

ok 1 kg buraczków - lub zakwas z buraków
5 dag grzybów suszonych
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny
natka pietruszki, sól, pieprz

Grzyby namoczyć przez noc i ugotować.
Buraczki umyć,obrać zetrzeć na tarce i ugotować w posolonej wodzie.Odstawić na godzinę.
Odcedzone wywary z grzybów i buraczków połączyć, doprawić cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub kwasem z ukiszonych buraków.
Przed podaniem dodać świeżego masła i natkę pietruszki.

Jeżeli barszcz doprawiamy kwasem z ukiszonych buraków to podając,tylko podgrzewamy bo zagotowany straci kolor.

Nie masz wystarczających uprawnień