Łazanki z kapustą i grzybkami
Ciasto:
1 1/2 szklanki maki
1 jajko
1 łyżka oleju
1 ziemniak nieduży, ugotowany i roztarty{ niekoniecznie}
Pozostałe skladniki:
50 dag kapusty kiszonej, lub cukrowej
5 dag suszonych grzybków, lub 30 dag pieczarek
cebula
sół, pieprz, przyprawa "Jarzynka",
1 łyżka tartej bułki, 3 łyżki masła lub oleju.
Zarobić ciasto dodając tyle cieplej wody, żeby miało lużną konsystencję.
Chwilę zostawić pod przykryciem rozwałkować, pokroić w paski a następnie w kwadraty.
Ugotować w osolonej wodzie.
Kapustę pokroić drobno i ugotować w osolonej wodzie.
Namoczone i ugotowane w tej samej wodzie grzybki
pokroić w paski i przesmażyć razem z cebulką na maśle.
Łazanki, kapustę i grzybki wymieszać w rondlu doprawić pieprzem
i ewentualnie solą i przełożyć do naczynia do zapieczenia.
Naczynie wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą.
Zapiec w piekarniku.