• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Buraczki z papryką

sobota, 30 lipiec 2016

3 kg ugotowanych i obranych buraczków
1 kg słodkiej papryki (żólta, czerwona, zielona)
0,5 kg cebuli
0,5 szklanki octu (10 %)
1 szklanka oleju
1 czubata łyżeczka ostrej mielonej papryki
3 łyżki cukru
2 łyżki soli

Cebulę dowolnie pokroić, blanszować 5 min , paprykę pokroić w paski, również blanszować 5 min. Buraki zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ocet z olejem zagotować, wlać gorący do buraków, dodać cebulę, paprykę, przyprawy i wymieszać dokładnie. Przełożyć do słoików, pasteryzować 20-30 min (w zależności od wielkości słoika).

Jest to gotowa sałatka do obiadu, po otwarciu słoika wyłożyć do salaterki.

Nie masz wystarczających uprawnień