Kaczka z farszem mięsnym
1 dość duża kaczka
25 dag mięsa wieprzowego lub cielęciny
1 dag grzybów suszonych
3 łyżki oleju
1 dużą cebulę
4 ząbki czosnku
2 jaja
przyprawę do drobiu
sól
Sprawiona kaczkę dokładnie osuszyć, natrzeć przyprawą i odstawić na 1 godzinę.
Mięso zmielić, cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na 1 łyżce oleju.
Grzyby namoczyć i pokroić w bardzo cieńkie paseczki.Czosnek rozetrzeć z solą.
Masę mięsną wymieszać z dodatkami,przesmażyć na oleju a po przestudzeniu wymieszać z jajkami i przyprawą do drobiu.
Przygotowanym farszem nadziać kaczkę, spiąć rozcięcie wykałaczkami i nitką.
Wstawić do piekarnika i piec do miękkości ok. 1,5 godz.podlewając najpierw kilkoma łyżkami wody a póżniej wytworzonym sosem.
Zamiast farszu mięsnego, można użyć kwaśnych jabłek i opruszyć kaczkę majerankiem wewnątrz i zewnątrz.