• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Brokuły w winie

sobota, 30 lipiec 2016

1 kg brokułów (mogą być mrożone),
4-5 ząbków czosnku
5 łyżek oliwy
11/2 szklanki białego, wytrawnego wina
1 łyżeczka soli
ćwierć łyżeczki białego pieprzu', 'Brokuły umyć i osuszyć.
W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekany czosnek, chwilę smażyć mieszając.
Potym włożyć brokuły, posypać solą i pieprzem, smażyć przez 1-2 minuty.
Wlać wino, przykryć rondel i dusić brokuły na małym ogniu do miękkości.

Podawać do pieczonych mięs i ryb lub z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami jako danie jarskie.

Nie masz wystarczających uprawnień