• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Schab z jabłkami

sobota, 30 lipiec 2016

1 kg schabu bez kości
0,5 kg kwaskowatych jabłek
cytryna
2-3 ząbki czosnku
gożdziki, majeranek
tymianek, sól pieprz

Umyty schab osuszyć papierowym ręcznikiem.
Ząbki czosnku obrać i rozgnieść dokładnie z solą, wymieszać z majerankiem i natrzeć schab.
Mięso naszpikować kilkoma gożdżikami i odstawić w chłodne miejsce co najmniej na godzinę.
Jabłka pokroić w cieńkie półplasterki.
Z cytryny wycisnąć sok i skropić nim jabłka.
Schab ułożyć na desce i naciąć co 3 cm w poprzek, tak aby powstał wachlarz, ale nie do końca.
Naciecia w mięsie oprószyć tymiankiem i skórką otartą  z cytryny.
W nacięcia powkładać po dwie cząstki jabłek i związać bawełnianą nicią, aby nie wypadły w czasie pieczenia.
Tak przygotowany schab włożyć do rękawa foliowego do pieczenia, ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st.C
Piec przez godzinę, usunąć nici i pokroić na porcje.

Nie masz wystarczających uprawnień