• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Buraczki - kiszenie

sobota, 30 lipiec 2016

2 kg buraków ćwikłowych
1/2 sporego selera
1 niewielką pietruszkę
2 marchewki
3 ząbki czosnku
kawałek chrzanu
łyżeczka kminku i łyżeczka cukru i soli,skórka razowego chleba

Buraczki i jarzyny należy pokroić w cząstki, wszystko przełożyć do kamiennego garnka lub dużego słoja dodać przyprawy i skórkę razowego chleba i zalać letnią przegotowaną wodą. Przykryć gazą aptekarską i postawić w cieple.

Kwas z buraków należy kisić conajmniej  7-8 dni.
Gotowy kwas powinien mieć winny, przyjemny smak.

Nie masz wystarczających uprawnień