• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Cukinia w zalewie pomidorowej

sobota, 30 lipiec 2016

Cukinia
wrząca woda
Przecier pomidorowy
sól

Młode cukinie po umyciu pokroić w kostkę, okazy bardziej wyrośnięte obrać, oddzielić nasiona z otaczającym miąższem. Zwartą część cukini pokroić w słupki. Zagotować wodę i włożyć na cedzaku pokrojaną cukinię, aby nieco zmiękła.Słoiki napełnić cukinią i zalać dość mocno osolonym przecierem pomidorowym.Pasteryzować około 20 minut.

Po otwarciu słoika cukinię podprawia się zasmażką lub śmietaną z niewielkim dodatkiem mąki , zagotowuje, posypuje startym serem lub jajkiem ugotowanym na twardo.Można dodać kiełbasę.

Nie masz wystarczających uprawnień