• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Makaron Lasagne - przepis wnuczki Marty

sobota, 30 lipiec 2016

Składniki:
- makaron do lasagne (najlepiej lubella)
- kostka żółtego sera startego
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

SOS BESZAMELOWY:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- pieprz i sól

NADZIENIE MIĘSNE:
- 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo – wołowe)
- 1,5 szt cebuli
- pieprz , sól, przyprawa do gyrosa, oregano, bazylia
- sos do spaghetti bolognese, albo samemu z pomidorów zrobić
- 2 lub 3 ząbki czosnku

Gotujemy makaron: postępujemy wg instrukcji na opakowaniu. Makaron gotujemy ok. 3 minuty (ma troszkę zmięknąć). Wyciągając z garnka rozkładać płaty osobno na talerzach, aby się nie posklejały.
Przygotowujemy sos beszamelowy: roztapiamy na małym ogniu masło, dodajemy mąkę, sól, pieprz i dolewamy powoli mleka cały czas mieszając. Sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Następnie: smarujemy naczynie żaroodporne masłem, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wykładamy makaron na dno naczynia (ok. 3 plastry), następnie smarujemy makaron sosem beszamelowym i nakładamy warstwę mięsa, a następnie posypujemy serem – tą czynność powtarzamy do wykończenia składników. Lasagna ma być zakończona serem na powierzchni. Piec w piekarniku ok. 25 minut.
Gotową lasagne pokroić na mniejsze kawałki, przystroić świeżą bazylią. Można podawać z sałatką z sałaty, pomidorów i fety.

Nie masz wystarczających uprawnień