Makaron Lasagne - przepis wnuczki Marty
Składniki:
- makaron do lasagne (najlepiej lubella)
- kostka żółtego sera startego
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
SOS BESZAMELOWY:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- pieprz i sól
NADZIENIE MIĘSNE:
- 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo – wołowe)
- 1,5 szt cebuli
- pieprz , sól, przyprawa do gyrosa, oregano, bazylia
- sos do spaghetti bolognese, albo samemu z pomidorów zrobić
- 2 lub 3 ząbki czosnku
Gotujemy makaron: postępujemy wg instrukcji na opakowaniu. Makaron gotujemy ok. 3 minuty (ma troszkę zmięknąć). Wyciągając z garnka rozkładać płaty osobno na talerzach, aby się nie posklejały.
Przygotowujemy sos beszamelowy: roztapiamy na małym ogniu masło, dodajemy mąkę, sól, pieprz i dolewamy powoli mleka cały czas mieszając. Sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Następnie: smarujemy naczynie żaroodporne masłem, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wykładamy makaron na dno naczynia (ok. 3 plastry), następnie smarujemy makaron sosem beszamelowym i nakładamy warstwę mięsa, a następnie posypujemy serem – tą czynność powtarzamy do wykończenia składników. Lasagna ma być zakończona serem na powierzchni. Piec w piekarniku ok. 25 minut.
Gotową lasagne pokroić na mniejsze kawałki, przystroić świeżą bazylią. Można podawać z sałatką z sałaty, pomidorów i fety.