• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Kapusta kiszona, 3 kolorowa

sobota, 30 lipiec 2016

2 kg kapusty białej
3 jabłka
3 buraczki
3-4 marchewki
2 płaski łyżki soli

Kapustę szatkujemy, jabłka buraki i marchew ścieramy na drobnej tarce. Układamy warstwami w naczyniu glinanym lub szklanym. Każdą warstwę ubijamy i przesypujemy solą. Wyciśnięty nadmiar soku odlewamy. Przykrywamy talerzykiem i obciążamy np. słoikiem z wodą. Kapusta kisi się 3-4 dni w zależności od temperatury pomieszczenia. Jest bardzo dobra na surówkę, można ją też zapasteryzować.

Nie masz wystarczających uprawnień