Sałatka ze śledzi z warzywami
2 płaty śledzi
1 duża cebula
4 średnie ziemniaki
2 buraczki
2 marchewki
3 jajka
majonez
pieprz, sól, kwasek cytrynowy', 'Ziemniaki ugotować w mundurkach, pokroić w kostkę,
Ugotowane buraki i marchewkę zetrzeć na tarce do jarzyn.
Jaja ugotować na twardo i dwa z nich pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i drobno pokroić.
Śledzie, jeżeli bardzo słone, wymoczyć najlepiej w mleku i pokroić w kostkę.
Przygotować głęboką, szklaną salaterkę. Na dnie ułożyć śledzie, przykryć je cebulą.
Ułożyć warstwę ziemniaków, posolić, posypać pieprzem i zalać częścią majonezu.
Ułożyć warstwę buraków osolić je, posypać pieprzem i skropić rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym lub cytryną.
Ułożyć warstwę marchewki i zalać ją majonezem, następnie posypać pokrojonym jajkiem i przybrać pozostałym jajkiem.
Posolić i nie mieszać.
Nakładając sałatkę na talerz należy zaczerpnąć łyżką z samego dna, aby nabrać wszystkie warstwy sałatki.