Tort kakaowy z wiśniami
biszkopt:
15 dag mąki tortowej
15 dag cukru
7 jaj
1 cukier waniliowy
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
200ml ponczu wiśniowego ( sok wiśniowy z alkoholem w stos.2:1 )
krem:
750ml śmietany 30-36%
1 łyżka cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1 tabliczka gorzkiej czekolady
dwa słoiki wiśni z kompotu
Mąkę przesiać,dodać kakao, proszek do pieczenia i budyń czekoladowy dobrze wymieszać.
Jaja wybić odzielając białka od żółtek. Białka ubić mikserem, dodając pod koniec ubijania cukier i cukier waniliowy.
Następnie mieszając ręcznie, dodawać żółtka naprzemian z mąką i resztą suchych składników oraz aromat migdałowy.
Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i upiec w temp. 180 st. 35 minut.
Wiśnie odsączyć z kompotu. Przygotować poncz.
Biszkopt przeciąć na dwa blaty i nasączyć ponczem.
Ubić śmietanę na sztywno, dodać pod koniec ubijania łyżkę cukru pudru i rozpuszczoną w gorącej wodzie, a następnie przestudzoną, żelatynę.
Krem nałożyć na blaty biszkoptu układając na każdej warstwie wypestkowane wiśnie.
Górę biszkoptu pokryć kremem i posypać startą czekoladą.Udekorować wiśniami.