• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Placek drożdżowy z rabarbarem

sobota, 30 lipiec 2016

ciasto:
1 kg rabarbaru
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
4 żółtka
40dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru i cukier puder do posypania po upieczeniu

rabarbar:
Obrany i pokrojony w kawałki rabarbar podgrzać, dodając niewielką ilość wody z cukrem,
następnie wcisnąć sok z 1/2 cytryny i odstawić do przestudzenia.', 'Zrobić rozczyn z drożdży, cukru ,1 łyżki mąki oraz ciepłego mleka
i odstawić do wyrośnięcia.
Dodać żółtka wymieszane z resztą cukru i mąkę,
wyrabiać ciasto,podsypując ewentualnie mąką do czasu,aż będzie odstawać od naczynia.
Rozpuścić masło i dodać ciepłe do ciasta i wyrobić.
Przełożyć do miski i posypać mąką, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, nawet do 2 godzin.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Rozwałkować na wielkość foremki i przenieść je ze stolnicy zawijając na wałek.
Odsączony z nadmiaru wody rabarbar wyłożyć na ciasto i upiec w temp.180st ok. 40 min.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Nie masz wystarczających uprawnień