Rolada jabłkowa
60-70dag jabłek
7 białek ,szczypta soli
7 żółtek
10 dag cukru
1 cukier waniliowy
14 dag mąki pszennej
2 łyżki oliwy
3 łyżki bułki tartej
cynamon
Ciasto biszkoptowe:
Białka ubić na sztywno mikserem, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy.
Rozmącić żółtka i wymieszać z pianą, ręcznie.Dodać przesianą mąkę i znów wymieszać łopatką aby nie było grudek. Na końcu, ciągle mieszając, wlać 2-łyżki oleju.
Nadzienie:
Jabłka obrać, poszatkować w cieńsze plastry i wymieszać z cynamonem.
Wykonanie:
Na blachę rozłożyć pergamin, wyłożyć przygotowane jabłka i posypać je tartą bułką po wierzchu.
Całość zalać ciastem biszkoptowym i wyrównać powierzchnię.
Piec nagrzać do temp. 230st., wsunąć blachę na najniższy poziom i upiec przez 7 minut stosując ogrzewanie dolne i górne,
a następnie przez dalsze 8 minut tylko ogrzewanie dolne,aby jabłka od spodu się upiekły.
Po lekkim przestudzeniu, odwrócić ciasto aby pergamin znalazł się na górze, zdjąć go ostrożnie i zwinąć ciasto w roladę.
Wybornie smakuje ze śmietanką.