Tort Sachera
65g czekolady gorzkiej
65g masła
65g mąki tortowej
90g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
4 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75g marmolady morelowej, do przełożenia
125g polewy czekoladowej
Masło rozpuścić razem z czekoladą nad gorącą kąpielą wodną.
Całe jajka ubić mikserem do białości z cukrem i cukrem waniliowym.
Następnie ostrożnie , ręcznie, wmieszać mąkę i masło z rozpuszczoną czekoladą.
Należy wykonać to szybko uważając aby ubite jajka jak najmniej opadły.
Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Przez 10 minut piec w temp. 200st a nastepnie obniżyć temp. do 180 st. i piec 30-35 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwa krążki.
Obie połowy pokryć wewnątrz gorącą marmoladą morelową.
Całość posmarować na wierzchu cieńko marmoladą i polać polewą czekoladową.
Ciasto należy wlać do małej tortownicy tj.o śr. 21 cm lub podwoić ilość składników i upiec w większej formie.