Ciasto jagodowe
30 dag jagód (mogą być mrożone lub ze słoika )
3 szklanki mąki,
1 kostka masła lub margaryny (250g)
1 szklanka cukru,
4 łyżki mleka,
4 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania
Osączyć na sitku jagody.Utrzeć tłuszcz z cukrem na puszystą masę.
Kolejno dodawać jajka, ciągle mieszając.
Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać bezpośrednio do masy.
Wlać mleko i całość starannie wymieszać.
Sparzyć jedną cytrynę, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
Dodać do ciasta, ostrożnie wsypać przygotowane jagody i wymieszać.
Wysmarować tłuszczem podłużną foremkę-26cm, wypełnić ją masą.
Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec w temp. ok.175 st. przez 1 1/4 godz.
Pod koniec pieczenia przykryć ewentualnie ciasto papierem pergaminowym.
Wyjąć ostrożnie ciasto dopiero jak przestygnie.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Najlepiej podawać z bitą śmietaną.