• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Tiramisu

sobota, 30 lipiec 2016

250 g sera Mascarpone
1 opakowanie biszkoptów
2 jajka
50 g cukru pudru
1 filiżanka mocnej, swieżo zaparzonej kawy
3 łyżki kakao
50 g likieru Amaretto lub rumu

Wybić jajka, odzielajac żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Wymieszać delikatnie z serem Mascarpone.
Białka ubić na sztywno i dodać do serowej masy.
Do kawy dodać likier lub rum.
W szklanym podłużnym naczyniu układać biszkopty nasaczone kawą.
Przykryć warstwą kremu, ułożyć następną warstwę biszkoptów przykryć znów kremem.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem posypać kakao.

Ser Mascarpone można zastąpić tłustym twarogiem, lub serkiem homogenizowanym.
Jeżeli krem serowy jest za rzadki, należy dodać 2 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w małej ilości wody.
Z tej ilości składników otrzymujemy ok.6 porcji.
Wersję dla dzieci, można zrobić zastępując kawę prawdziwą kawą zbożową a alkohol olejkiem migdalowym lub rumowym.

Nie masz wystarczających uprawnień