Tort makowy, duży
Na ciasto:
2 szklanki maku
10 żółtek
2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki tartej bułki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
sporo bakalii
Na masę:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżeczki wody
1,5 kostki masła
drobno zmielonej kawy wg. uznania
Mak dwukrotnie sparzyć i przy ostatnim parzeniu gotować 5 minut.
Odlać wodę i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę.
Mak rozetrzeć z żółtkami,cukrem, proszkiem i bułką.
Wrzucić bakalie , dodać ubitą pianę z białek.
Ostrożnie ale dokładnie wymieszać.
Upiec w piekarniku w temp. 180 st. ok 45 minut.
Krem:
Zagotować mleko z cukrem, rozbełtać wodę z żółtkami i mąką wlać do mleka i wymieszać do zgęstnienia.
Masło rozetrzeć z masą, dodać drobno zmielonej kawy.
Upieczony biszkopt przekroić na 2x i przełożyć masą kawową.