Rolada z malinami
Ciasto:
4 jajka
12,5 dag mąki
12,5 dag cukru,
zapach waniliowy
Krem:
0,5 l śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania fiksa do śmietany
500g malin
Wybić jajka odzielajac żółtka i białka. Ubić pianę ze szczyptą soli.
Żółtka ubić z cukrem dodać do białek i wymieszać.
Mąkę przesiać, dodać i ostrożnie wymieszać.
Wylać na blachę na papier pergaminowy posmarowany olejem.
Rozsmarować ciasto na prostokąt.
Piec w temp. 170 st. przez 15 minut.
Uważać aby zanadto się nie spiekło, bo przy zwijaniu się połamie.
Po upieczeniu przewrócić blachę na ściereczkę posypaną cukrem, ciasto odkleić od papieru i zwinąć w roladę.
Odstawić do wystygniecia. Zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia,ubić.
Dodać cukier i fix do śmietany ubijać aż zrobi się gęsta masa.
Posmarować ostudzoną roladę i posypać najlepiej świeżymi malinami.
Zwinąć roladę i posypać cukrem pudrem.
Przechowywać w lodówce.