Ciasto drożdżowe z owocami
sobota, 30 lipiec 2016
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
2 całe jajka
3 dag drożdży
2,5 szklanki mąki pszennej.
owoce np. śliwki, jabłka ,wiśnie itp.
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/4 kostki masła
można, ale nie koniecznie dodać 2 łyżki kokosu lub sezamu.
Wieczorem - margarynę, cukier i mleko zagotować.
Ostudzić i jeszcze do letniego dodać 3 dag. drożdży i 2 jajka. Wszystko wymieszać.
Włożyć do lodówki na noc.
Rano dodać przesianą mąkę, wyrobić, mieszając aż odstanie od miski.
Wyłożyć na blachę uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
Na ciasto poukładać owoce.
Posypać kruszonką i upiec w temp. 180 st ok. 45 minut.
Ciasto jest rewelacyjne, nie wymaga długiego przygotowania i wyrastania w cieple.