• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Ciasto drożdżowe z owocami

sobota, 30 lipiec 2016

1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
2 całe jajka
3 dag drożdży
2,5 szklanki mąki pszennej.
owoce np. śliwki, jabłka ,wiśnie itp.

Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/4 kostki masła
można, ale nie koniecznie dodać 2 łyżki kokosu lub sezamu.

Wieczorem - margarynę, cukier i mleko zagotować.
Ostudzić i jeszcze do letniego dodać 3 dag. drożdży i 2 jajka. Wszystko wymieszać.
Włożyć do lodówki na noc.
Rano dodać przesianą mąkę, wyrobić, mieszając aż odstanie od miski.
Wyłożyć na blachę uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
Na ciasto poukładać owoce.
Posypać kruszonką i upiec w temp. 180 st ok. 45 minut.

Ciasto jest rewelacyjne, nie wymaga długiego przygotowania i wyrastania w cieple.

Nie masz wystarczających uprawnień