Babeczki owocowe
sobota, 30 lipiec 2016
30 dag mąki
20 dag masła lub margaryny
10 dag cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
owoce sezonowe np, truskawki, maliny, jagody, pokrojone morele lub owoce cytrusowe.
1/2 galaretki cytrynowej
Mąkę przesiać, dodać masło i cukier puder.
Przesiekać nożem, tak by było jak najmniej grudek.
Dodać żółtko i zagnieść ciasto tak, aby nie ogrzało się zbyt szybko od rąk.
Włożyć do lodówki na godzinę.
Oziębione ciasto rozwałkować na grubość 5mm i wylepić foremki na babeczki.
Piec w temp.180st. 20 minut
Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Babeczki napełnić owocami i zalać z wierzchu tężejącą galaretką.
Babeczki można ozdobić ubitą śmietaną.