• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Babeczki owocowe

sobota, 30 lipiec 2016

30 dag mąki
20 dag masła lub margaryny
10 dag cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
owoce sezonowe np, truskawki, maliny, jagody, pokrojone morele lub owoce cytrusowe.
1/2 galaretki cytrynowej

Mąkę przesiać, dodać masło i cukier puder.
Przesiekać nożem, tak by było jak najmniej grudek.
Dodać żółtko i zagnieść ciasto tak, aby nie ogrzało się zbyt szybko od rąk.
Włożyć do lodówki na godzinę.
Oziębione ciasto rozwałkować na grubość 5mm i wylepić foremki na babeczki.
Piec w temp.180st. 20 minut
Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Babeczki napełnić owocami i zalać z wierzchu tężejącą galaretką.

Babeczki można ozdobić ubitą śmietaną.

Nie masz wystarczających uprawnień