• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Tort porzeczkowy

sobota, 30 lipiec 2016

Ciasto biszkoptowe:
6 jaj
18 dag mąki
12 dag cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki oliwy
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem:
1/2 l śmietany kremówki
150 ml śmietany 18 %
2 opakowania " Bitej śmietany w proszku"
2 tabliczki białej czekolady
1 szklanka czerwonych porzeczek

Poncz:
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka spirytusu
1 łyżeczka soku z cytryny

Białka ubić i pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać na lśniącą pianę.
Dodać roztrzepane żółtka oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie nie używając miksera.
Tak przygotowane ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piec w temp. 180 st. ok. 40 minut.
Kremówkę zmiksować razem ze śmietaną 18%, dodać śmietanę w proszku oraz rozpuszczoną na parze czekoladę.
Upieczony biszkopt przekroić na 3 krążki, każdy dobrze nasączyć ponczem, następnie przełożyć kremem i posypać porzeczkami.
Wierzch tortu wraz z bokami posmarować pozostałym kremem i udekorować resztą porzeczek.', 'Biszkopt z dodatkiem oleju świetnie sie udaje.
Do tego tortu można użyć innych sezonowych owoców.

Nie masz wystarczających uprawnień