• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Ciasto wiśniowo - kokosowe

sobota, 30 lipiec 2016

Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag masła
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
2 cukry waniliowe
cukier puder
paczka mrożonych wiśni beż pestek

Polewa:
7 białek
1 szklanka cukru
15 dag wiórków kokosowych

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami.
Dodać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia,wymieszać dokładnie.
Wylać ciasto na natłuszczoną blachę.
Lekko rozmrożone wiśnie obtoczyć w mące i ułożyć na cieście.
Włożyć do piekarnika i podpiec przez 20 min. w temp. 180 st.C
W miedzyczasie zrobić polewę.
Białka ubić,pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać aż się rozpuści.
Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.
Polewę wylać na podpieczone ciasto.
Wsadzić ciasto do piekarnika na dalsze 20 minut.
Gotowe posypać cukrem pudrem.

przepis z gazety

Nie masz wystarczających uprawnień