Sernik z gruszkami lub brzoskwiniami
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
25 dag masła
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg tłustego sera, zmielonego
15 dag masła
3 żółtka
6 białek
1 łyżka kaszy mannej
1 łyżka budyniu waniliowego lub mąki kartoflanej
1 szklanka cukru
gruszki lub brzoskwinie z puszki
1 szklanka bakalii tj. rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej aromat cytrynowy
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem.
Dodać żółtka,cukier, zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części,
zawinąć w folie i włożyć do zamrażalnika na 1 godz.
Rodzynki zalać wrzątkiem, osączyć.
Masło utrzeć na pulchną masę.
Z żółtek i połowy cukru utrzeć kogel mogel,dodać do zmielonego sera.
Wsypać kaszę i budyń lub makę kartoflaną i wymieszać.
Na koniec dodać ubitą pianę z białek z resztą cukru , rodzynki, skórkę i aromat i wymieszać.
Na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą zetrzeć jedną część schłodzonego ciasta i przykryć połową masy serowej.
Na serze ułożyć pokrojone owoce i przykryć je drugą połową masy serowej.
Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
Wstawić sernik do piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 190 st.
przepis z gazety