Tort z truskawkami
biszkopt:
6 jajek
18 dag mąki
12 dag cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki oliwy
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 torebka gotowego kremu waniliowego lub ajerkoniakowego.
Poncz:
1/2 szklanki przegotowanej wody
2 łyżeczki cukru
sok z 1/2 cytryny
Dekoracja:
1 kg truskawek
1 galaretka truskawkowa
dżem kwaskowaty
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli cukrem i cukrem waniliowym.Dodać żółtka i olej oraz wmieszać lekko mąkę /nie mieszać już mikserem/.
Przełożyć do tortownicy i upiec w temp. 180st.ok.30 minut.
Po wystudzeniu biszkopt rozkroić na 3 krążki i nasączyć ponczem.
Na wierzch 1-go krążka rozsmarować dżem.
Przygotować krem wg. przepisu i nałożyć na krążki. Górę i boki biszkoptu posmarować resztą kremu i udekorować truskawkami.
Truskawki można zalać tężejącą galaretką truskawkową.
Biszkopt z olejem jest puchny i długo utrzymuje wilgoć.