• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara
×

Uwaga

Could not instantiate mail function.

Ciasteczka maślane

sobota, 30 lipiec 2016

3 szklanki mąki
1 kostka masła
3 żółtka
1 szklanka śmietany
1 całe jajko
konfitury lub powidła lub ćwiartki jabłek

Mąkę przesiać, dodać masło i przesiekać nożem zagarniając mąkę do uzyskania drobnej kaszki.
Dodać żótka i wlać śmietanę.
Zarobić szybko ciasto i schłodzić je w lodówce ok. 2 godziny.
Rozwałkować ciasto, składając je kilka krotnie.
Wykrawać ciasteczka o grub 1mm przy pomocy szklanki.
Na każde ciastko nakładać powidła lub cząstki jabłka lub konfiturę np. z wiśni, składać na połowę i sklejać smarujac brzeg ciasta rozmaconym jajkiem.
Przełożyć na blachę i piec ok. 20 min. w temp. 180 st.
Po przestygnięciu posmarować polewą czekoladową lub lukrem.

przepis z TVP

Nie masz wystarczających uprawnień