Ciasteczka maślane
sobota, 30 lipiec 2016
3 szklanki mąki
1 kostka masła
3 żółtka
1 szklanka śmietany
1 całe jajko
konfitury lub powidła lub ćwiartki jabłek
Mąkę przesiać, dodać masło i przesiekać nożem zagarniając mąkę do uzyskania drobnej kaszki.
Dodać żótka i wlać śmietanę.
Zarobić szybko ciasto i schłodzić je w lodówce ok. 2 godziny.
Rozwałkować ciasto, składając je kilka krotnie.
Wykrawać ciasteczka o grub 1mm przy pomocy szklanki.
Na każde ciastko nakładać powidła lub cząstki jabłka lub konfiturę np. z wiśni, składać na połowę i sklejać smarujac brzeg ciasta rozmaconym jajkiem.
Przełożyć na blachę i piec ok. 20 min. w temp. 180 st.
Po przestygnięciu posmarować polewą czekoladową lub lukrem.
przepis z TVP