• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Ciasto z makiem

sobota, 30 lipiec 2016

ciasto:
4jajka
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
1/2 kostki margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

masa makowa:
50 dag maku
25 dag cukru
5 dag masła
1 dag drożdży
2 białka
aromat migdałowy,skórka pomarańczowa

kruszonka:
10 dag mąki
5 dag cukru pudru
5 dag masła

ciasto:
Margarynę ucierać z cukrem, dodawać naprzemian jajka
i obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.

masa makowa:
Mak sparzyć, osączyć na sicie i przepuścić 2x przez maszynkę.
Dodać cukier, tłuszcz, drożdże roztarte z 1 łyżeczką cukru,
ubitą pianę z białek i aromat oraz skórkę pomarańczową.Delikatnie wymieszać.
Masę nałożyć na ciasto.
Zagnieść składniki kruszonki i posypać na wierzchu.
Ciasto wyłożyć na blachę, na to masę makową i na wierzch kruszonke.
Piec w temp. 180 st. ok. 45 minut.

To ciasto nadaje się też pod sernik.

Nie masz wystarczających uprawnień