Ciasto z makiem
ciasto:
4jajka
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
1/2 kostki margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
masa makowa:
50 dag maku
25 dag cukru
5 dag masła
1 dag drożdży
2 białka
aromat migdałowy,skórka pomarańczowa
kruszonka:
10 dag mąki
5 dag cukru pudru
5 dag masła
ciasto:
Margarynę ucierać z cukrem, dodawać naprzemian jajka
i obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.
masa makowa:
Mak sparzyć, osączyć na sicie i przepuścić 2x przez maszynkę.
Dodać cukier, tłuszcz, drożdże roztarte z 1 łyżeczką cukru,
ubitą pianę z białek i aromat oraz skórkę pomarańczową.Delikatnie wymieszać.
Masę nałożyć na ciasto.
Zagnieść składniki kruszonki i posypać na wierzchu.
Ciasto wyłożyć na blachę, na to masę makową i na wierzch kruszonke.
Piec w temp. 180 st. ok. 45 minut.
To ciasto nadaje się też pod sernik.