Karpatka
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
5 jaj
Krem:
1/2 litra mleka
300g masła
1 szklankę cukru pudru
3 jajka
1 budyń waniliowy
1 kieliszek spirytusu, 1 łyżkę soku z cytryny
1 cukier waniliowy
ciasto;
Margarynę rozpuścić, wlać wodę, zagotować i dodać przesianą mąkę,zaparzyć, mieszając ok. 5-7 minut drewnianą łyżką, aż zrobi się ciasto.
Przestudzić lekko, przełożyć do miksera i dodawać pojedynczo 5 jajek.
Dwie blaszki wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
Rozsmarować ciasto.
Piec do zezłocenia w piekarniku w temp. 150 st.C ok. 20 minut.
Suszyć chwilę w temp. 100st.C
Krem:
1/3 obj. mleka odlać, resztę zagotować.
2 całe jajka i 1 żółtko roztrzepać, wsypać budyń waniliowy, wlać resztę mleka i dodać cukier waniliowy, wszystko wymieszać.
Wlać masę budyniowo- jajeczną do wrzącego mleka i mieszać na małym ogniu do zgęstnienia.
Masło spienić, dodać jedną szklankę cukru pudru.
Ucierać dodając po 1 łyżce wystudzony budyń.
Można wlać 1 kieliszek spirytusu i łyżkę soku z cytryny.
Krem nakładać na upieczone ciasto karpatkowe mniej wybrzuszone i przykryć drugą połową ciasta.
Posypać z wierzchu cukrem pudrem.