Tort na Walentynki
sobota, 30 lipiec 2016
Biszkopt:
5 jaj
20 dag cukru
15 dag mąki
10 dag czekolady
10 dag orzechów laskowych lub włoskich
krem:
20 dag mrożonych truskawek
5 dag cukru pudru
2 dag żelatyny
40 dag śmietany 30%
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka,mąkę,orzechy i startą czekoladę.
Wymieszać ręcznie łopatką.Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą , formy.
Piec ok. 20 minut w temp. 200st.
Ostudzić, przekroić na 3 części, ewentualnie wyciąć kształt serca.
Rozmrożone truskawki zmiksować z cukrem i rozpuszczoną żelatyną.
Wymieszać z ubitą śmietaną.
Tężejącym kremem przełożyć biszkopt i posmarować górę.
Udekorować truskawkami lub dowolnie.