Sernik na zimno z truskawkami
Spód sernika:
20 dag biszkoptów
12 dag rozpuszczonego masła
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
Masa serowa:
30 dag zmielonego białego sera
1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
6 łyżek cukru
1 galaretka truskawkowa
2 łyżeczki żelatyny
75 dag truskawek
Wierzch sernika:
1 galaretka truskawkowa
truskawki', 'Biszkopt pokruszyć i wymieszać z cynamonem dodać rozpuszczone masło.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i na papier wyłożyć masę z biszkoptu, ugnieść.
Brzegi tortownicy wyłożyć pokrojonymi w plasterki truskawkami.
Wstawić do lodówki na 30 minut.
Masa serowa:
Ubić śmietanę na sztywno i pod koniec ubijania dodać cukier następnie cały czas ubijając dodawać ser a na koniec rozpuszczoną w 1 szklance gorącej wody a następnie przestudzoną,, galaretkę truskawkową z dodatkiem 2 łyżeczek żelatyny.
Masę serową wyłożyć na spód z biszkoptu.
Włożyć do lodówki do stężenia.
Na wierzch poukładać truskawki zalać tężejącą galaretką truskawkową.
Spód sernika można zrobić z wcześniej upieczonego biszkoptu, jak na tort.