Tort orzechowy - BISZKOPT
SKŁADNIKI
250g zmielonych orzechów włoskich,
1szklanka bułki tartej,
7 jaj,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i wysypania tortownicy.
MASA KAWOWA:
3 jajka,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
225g masła lub masmix.
PONCZ:
1 szklanka mocnej wystudzonej herbaty,
1/2 fiolki esensji rumowej,
25-50g spirytusu,
BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier.
Wymieszać delikatnie z żółtkami,
wsypać orzechy i bułkę tartą oraz proszek do pieczenia, wymieszać.
Wyłożyć do tortownicy i upiec w temp. 180st C.
MASA KAWOWA:
Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i kawą ubijać mikserem ok 10 min. na parze,a następnie ręczną trzepaczką aż do wystudzenia.
Masło rozetrzeć na gładką masę i dodawać porcjami ubite jaja.
Wystudzone ciasto przekroić na 3 plastry. Pierwszy położyć na paterze, zwilżyć ponczem, posmarować masą kawową lub dżemem, tak samo 2-gi i 3-ci krążek.
Resztę kremu użyć do dekoracji.