• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Nalewka z czarnej porzeczki

piątek, 29 lipiec 2016

1 kg czarnej porzeczki,
15 dag cukru,
1/2 l spirytusu.

Porzeczki przebierz, opłucz. Widelcem poodrywaj jagody porzeczek od gałązek. Owoce włóż do dużego słoja,przesyp cukrem, przykryj płótnem i odstaw na 4 tygodnie w nasłonecznione miejsce. Co dwa-trzy dni wstrząsaj słojem, aby cukier nie zbrylił się na powierzchni owoców. Po upływie tego czasu owoce zalej spirytusem, szczelnie zakręć i odstaw  w ciemne chłodne miejsce na  6 tygodni. W tym czasie również co kilka dni wstrząsaj słojem. Następnie nalewkę przelej do butelek przez lejek wyłożony watą. Butelki szczelnie zakorkuj i wstaw do zimnej piwnicy na kilka miesięcy. W tym czasie napój rozkwitnie pełnią aromatu. W podobny sposób możesz przygotować nalewki z innych owoców. Najbardziej aromatyczna będzie malinowa i poziomkowa. Spróbuj też nalewki z niedojrzałych orzechów włoskich (na 15 dag pokrojonych orzechów dodac 10 dag cukru i po 1/2 l spirytusu i wody).

Nie masz wystarczających uprawnień