Nalewka z czarnej porzeczki
1 kg czarnej porzeczki,
15 dag cukru,
1/2 l spirytusu.
Porzeczki przebierz, opłucz. Widelcem poodrywaj jagody porzeczek od gałązek. Owoce włóż do dużego słoja,przesyp cukrem, przykryj płótnem i odstaw na 4 tygodnie w nasłonecznione miejsce. Co dwa-trzy dni wstrząsaj słojem, aby cukier nie zbrylił się na powierzchni owoców. Po upływie tego czasu owoce zalej spirytusem, szczelnie zakręć i odstaw w ciemne chłodne miejsce na 6 tygodni. W tym czasie również co kilka dni wstrząsaj słojem. Następnie nalewkę przelej do butelek przez lejek wyłożony watą. Butelki szczelnie zakorkuj i wstaw do zimnej piwnicy na kilka miesięcy. W tym czasie napój rozkwitnie pełnią aromatu. W podobny sposób możesz przygotować nalewki z innych owoców. Najbardziej aromatyczna będzie malinowa i poziomkowa. Spróbuj też nalewki z niedojrzałych orzechów włoskich (na 15 dag pokrojonych orzechów dodac 10 dag cukru i po 1/2 l spirytusu i wody).