• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Ciasto piernikowe z dżemem

sobota, 30 lipiec 2016

2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
2 jaja
2 łyżki dżemu
1 płaska łyżeczka sody
3 łyżki kakao
przyprawa piernikowa, bakalie

Miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodać całe jaja. Wsypywać mąkę naprzemian z mlekiem, ciągle mieszając. Dodać dżem, przyprawę piernikową i na końcu sodę. Można dodać bakalie opruszone mąką. Wysmarować formę tłuszczem, wysypać tartą bułką. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę. Upiec w temp.180st.ok 45 min. Po wystudzeniu, polać polewą czekoladową i przybrać orzechami.

Ciasto jest świetne i zawsze się udaje.

Nie masz wystarczających uprawnień