Jabłecznik
1kg jabłek
27dag mąki
12dag masła
12dag cukru
1 cukier waniliowy
1 całe jajko i 1 żółtko sól
2-3 łyżki rodzynek
2-3 łyzki orzechów włoskich
100g dżemu morelowego
cynamon
cukier puder
Mąkę przesiać na miskę, dodać cukier i cukier waniliowy i szczyptę soli. Rozdrobnione masło przesiekać z maką i cukrem, szybko zagnieść z jajkami. Schłodzić w lodówce przynajmniej 1 godzinę. Jabłka poszatkować na grubszej tarce, wymieszać z cynamonem, rodzynkami i rozdrobnionymi orzechami. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. 2/3 ciasta wyłożyć na spód, następnie przygotowane jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski i ułożyć z nich na wierzchu jabłek, kratkę. Upiec w temp.180 st.C około 45 minut.
Po upieczeniu, wierzch ciasta posmarować dżemem morelowym i dookoła opruszyć cukrem pudrem.