Paszteciki z kapustą i grzybami
![]() |
Po raz piewszy zrobił je Karol dla kolegów i koleżanek z klasy. Dwie blachy zaniósł do szkoły, wszystkim bardzo smakowały. Nam też dlatego drugi raz mieliśmy okazje je zjeść na sylwestra 2011/12. polecamy wszystkim. |
Składniki
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 1,5 kostki margaryny
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 10 dkg drożdży
- 1 szklanka gęstej śmietany
Farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej\
- 30 dkg pieczarek
- 2 cebule
Sposób przygotowania
Mąkę posiekać z tłuszczem,dodać jajka,sól,śmietanę,roztarte z cukrem drożdże,zagnieść ciastoi włożyć na 30 min. do lodówki.
Kapustę ugotować.Cębulę podsmażyc z pieczarkami.Następnie kapustę,pieczarki
przepuścić przez maszynkę,dodać sól,pieprz,do smaku oraz łyżkę bułki tartej,wymieszać.
Schłodzone ciasto podzielić na kilka kawałków.każdy kawałek rozwałkować podzielić na paski o szer.1ocm.nakładać farsz,zwinąć w ruloniki pociąć na małe kawałeczki.
Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce.Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok.15 min
Najlepiej smakują z barszczem czerwonym.
Smacznego
P.S. polecamy również paszteciki ze słodkim nadzieniem np. dżemem.