• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Paszteciki z kapustą i grzybami

sobota, 07 styczeń 2012
 

Po raz piewszy zrobił je Karol dla kolegów i koleżanek z klasy. Dwie blachy zaniósł do szkoły, wszystkim bardzo smakowały. Nam też dlatego drugi raz mieliśmy okazje je zjeść na sylwestra 2011/12. polecamy wszystkim.

Składniki

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 1,5 kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 10 dkg drożdży
  • 1 szklanka gęstej śmietany

Farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej\
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 cebule

Sposób przygotowania

Mąkę posiekać z tłuszczem,dodać jajka,sól,śmietanę,roztarte z cukrem drożdże,zagnieść ciastoi włożyć na 30 min. do lodówki.
Kapustę ugotować.Cębulę podsmażyc z pieczarkami.Następnie kapustę,pieczarki
przepuścić przez maszynkę,dodać sól,pieprz,do smaku oraz łyżkę bułki tartej,wymieszać.
Schłodzone ciasto podzielić na kilka kawałków.każdy kawałek rozwałkować podzielić na paski o szer.1ocm.nakładać farsz,zwinąć w ruloniki pociąć na małe kawałeczki.
Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce.Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok.15 min
Najlepiej smakują z barszczem czerwonym.

Smacznego

 

P.S. polecamy również paszteciki ze słodkim nadzieniem np. dżemem.

 

Nie masz wystarczających uprawnień