Makówki
sobota, 07 styczeń 2012
![]() |
Makówki to niewątpliwie najsmaczniejszy świąteczny smakołyk na Śląsku. Zasada jest prosta im więcej bakalii tym lepsze, oczywiście nie można też przesadzić. Przepis powstał na podstawie podanej receptury przez moją mamę Zuzannę i troszkę przez kilka lat został zmodyfikowany przeze mnie. |
Składniki
- 2 - 3 bułki (1wek) najlepiej czerstwe
- 1/2 kg maku
- 4 łyżki stołowe miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 1/2 olejku migdałowego
- bakalie - orzeczy włoskie i laskowe, migdały, rodzynki
Sposób przygotowania
- Mak sparzyć najlepiej na noc
- Odsączyć na sitku mak i dwukrotnie przemielić maszynką do mięsa z drobnym sitkiem, lub maszynką do maku
- Przygotować bakalie - sparzyć migdały i obrać ze skórki, drobno pokroić (orzeczy laskowe i migdały na 4 części), zostawić połówki migdałów i orzechów włoskich do przyzdobienia makówek. Sparzyć rodzynki (małe, lub przepołowić duże)
- Pokroić bułkę lub weka w kostkę.
- Zmielony mak przełożyć do dużego garka i wlać mleko (konsystencja ma być gęstej zupy krem, mleko jeszcze trochę odparuje oraz nasiąknie w bułkę), dodać miód, cukier, masło i rodzynki, chwilę pogotować, cały czas mieszając od spodu, by mak stracił surowość.
- Dodać bakalii i chwilę jeszcze gotując wymieszać.
- Do przygotowanej misy (można dwie średnie lub jedną dużą) przełożyć masę piętrami z bułką.
- Na wierzchu udekorować kokosem, migdałami i połówkami orzecha włoskiego.
Smacznego