• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Sero-makowiec

niedziela, 08 styczeń 2012

Zwykle w święta jest dużo jedzenia dlatego dobrym rozwiązaniem jest połączenie ciast, które są moim zdaniem najsmaczniejsze. Makowiec z sernikiem smakuje wyśmienicie. Polecamy.

Składniki

CIASTO

  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku

MAK

  • 1/2 kg maku
  • 3 garście bułki tartej
  • 3 żółtka

SER

  • 700 g twarogu
  • 1 budyń waniliowy na 0,5 litra mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki oleju lub oliwy

Sposób przygotowania

Ciasto: Wymieszać składniki ze sobą w kolejności - tłuszcz, cukier, jajka (uwaga tłuszcz nie może być za ciepły w stosunku do jajek), mąka z proszkiem do pieczenia.

Mak: zmielić mak, do maku dodać bułkę tartą i żółtka. Ubić pianę z białek i dodać do maku.

Ser: Wymieszać składniki łyżką

Wylać ciasto na blachę (duża prostokątna z wysokimi brzegami), potem masę makową, nastepnie serową i posypać płatkami migdałowymi. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C i piec ok 90min.

Nie masz wystarczających uprawnień