Sero-makowiec
niedziela, 08 styczeń 2012
![]() |
Zwykle w święta jest dużo jedzenia dlatego dobrym rozwiązaniem jest połączenie ciast, które są moim zdaniem najsmaczniejsze. Makowiec z sernikiem smakuje wyśmienicie. Polecamy. |
Składniki
CIASTO
- 250 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 czubate łyżeczki proszku
MAK
- 1/2 kg maku
- 3 garście bułki tartej
- 3 żółtka
SER
- 700 g twarogu
- 1 budyń waniliowy na 0,5 litra mleka
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 300 ml mleka
- 3 łyżki oleju lub oliwy
Sposób przygotowania
Ciasto: Wymieszać składniki ze sobą w kolejności - tłuszcz, cukier, jajka (uwaga tłuszcz nie może być za ciepły w stosunku do jajek), mąka z proszkiem do pieczenia.
Mak: zmielić mak, do maku dodać bułkę tartą i żółtka. Ubić pianę z białek i dodać do maku.
Ser: Wymieszać składniki łyżką
Wylać ciasto na blachę (duża prostokątna z wysokimi brzegami), potem masę makową, nastepnie serową i posypać płatkami migdałowymi. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C i piec ok 90min.