• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Konfitury z truskawek

sobota, 30 lipiec 2016

1 kg truskawek
2 kg cukru
1 l wody
1/2 szklanki spirytusu

Wodę zgotować i rozpuścić cukier. Umyte i obrane z szypułek truskawki nadziać po jednej na patyczek i umoczyć w szklance z spirytusem. Przekładać do syropu. Zagotować, mieszając ostrożnie tylko garnkiem. Zebrać z góry pianę. Zostawić na 12 godzin. Po tym czasie ponownie doprowadzic do wrzenia i utrzymac tak ok 20 minut ostrożnie potrząsając garnkiem aby się owoce nie rozgotowały. Przekładać razem z syropem do wyprażonych wcześniej słoiczków. Na wierzch położyć krążek pergaminu umoczony w spirytusie. Zakręcić wieczko i słoik przewrócić do góry dnem, sprawdzając czy nie wycieka.

Nie masz wystarczających uprawnień