Babka z dynią
sobota, 30 lipiec 2016
35 dag mąki pszennej
15 dag cukru
15 dag masła
2 łyżki śmietany
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
30 dag puree z dyni
przyprawa do pierników
rodzynki, orzechy
Przygotować puree z dyni:dynię pokroić na kawałki i rozgotować w małej ilości wody, na papkę.
Można także upiec dynię w piekarniku, uprzednio rozkroić,wyjąć pestki i piec aż będzie miękka.
Ciasto:
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek, sodę oraz przyprawę do pierników.
Masło rozpuścić i trochę wystudzić.
Całe jajka ubić z cukrem, wymieszać z puree dyniowym, masłem i mąką z dodatkami.
Można dodać pokruszone orzechy włoskie i rodzynki.
Ciasto wlać do wysmarowanej foremki i upiec w temp. 180 st. ok 40 minut.
Babka długo zachowuje świeżość.