• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Babeczki z kremem napoleonkowym

sobota, 30 lipiec 2016

ciasto:
25 dag mąki
1/2 kostki masła
10 dag gęstej śmietany
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko

krem napoleonkowy:
1 szklanka mleka lub słodkiej śmietanki
1 łyżka mąki
cukier waniliowy
3 żółtka
3 łyżki cukru

Posiekać wszystkie składniki ciasta, szybko je zagnieść i włożyć na pół godziny do lodówki.
Foremki na babeczki wylepić cieńką warstwą ciasta.Kawałki ciasta zagnieść, rozwałkować,a następnie wykroić szklanką krążki.
Mleko lub śmietankę zagotować, wsypać cukier i mąkę,którą wcześniej należy rozprowadzić zimnym mlekiem.
Ciągle mieszać i dodawać żółtka ubite z cukrem nie dopuszczając do wrzenia.
Gdy krem zgęstnieje napełnić surowe babeczki i przykryć krążkami ciasta.
Upiec w temp. 170 st. 30 minut,do lekkiego zrumienienia.

Babeczki można udekorować np. gwiazdkami z ciasta.
Krem napleonkowy jest pyszny z dodatkiem bitej śmietany i owoców.

Nie masz wystarczających uprawnień