Babeczki z kremem napoleonkowym
ciasto:
25 dag mąki
1/2 kostki masła
10 dag gęstej śmietany
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
krem napoleonkowy:
1 szklanka mleka lub słodkiej śmietanki
1 łyżka mąki
cukier waniliowy
3 żółtka
3 łyżki cukru
Posiekać wszystkie składniki ciasta, szybko je zagnieść i włożyć na pół godziny do lodówki.
Foremki na babeczki wylepić cieńką warstwą ciasta.Kawałki ciasta zagnieść, rozwałkować,a następnie wykroić szklanką krążki.
Mleko lub śmietankę zagotować, wsypać cukier i mąkę,którą wcześniej należy rozprowadzić zimnym mlekiem.
Ciągle mieszać i dodawać żółtka ubite z cukrem nie dopuszczając do wrzenia.
Gdy krem zgęstnieje napełnić surowe babeczki i przykryć krążkami ciasta.
Upiec w temp. 170 st. 30 minut,do lekkiego zrumienienia.
Babeczki można udekorować np. gwiazdkami z ciasta.
Krem napleonkowy jest pyszny z dodatkiem bitej śmietany i owoców.