• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Sernik z brzoskwiniami

sobota, 30 lipiec 2016

Ciasto:
1 kostka margaryny
2 szklanki mąki
2 łyżki śmietany
0,5 szklanki cukru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
0,75 kg sera, najlepiej tłustego
5 jaj
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
15dag masła-/dodać jeżeli ser półtłusty/
1 sernix lub 1 budyń śmietankowy
3/4szklanki mleka
aromat cytrynowy
1 puszka brzoskwiń, /odcedzić i pokroić w ćwiartki /

masa białkowa:
5 białek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej', 'Ciasto:
Mąkę przesiać i przesiekać z margaryną,cukrem i proszkiem.
Dodać żółtka i śmietanę,zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce.

Masa serowa:
Odzielić żółtka od białka. Żółtka utrzeć z cukrem, malakserem, dodawać ser,mleko aromat i budyń lub Serniks.
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę serową.

Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Schłodzone ciasto kroić w plastry i wyłożyć na blachę.
Na ciasto wyłożyć masę serową i na górę ćwiartki brzoskwiń.
Ubić pianę z 5 białek i pod koniec ubijania dodać cukier i 2 łyżki mąki kartoflanej.
Pokryć pianą górę sernika z brzoskwiniami.
Piec w temp 170 st C, 50 minut.-termoobieg

Piana z bialek szybko się przypala. Należy w połowie pieczenia przykryć sernik folią aluminiową,aby piana się tylko suszyła.
Po upieczeniu zostawić sernik jeszcze na 10 minut w piecu.
Do masy serowej, oprócz brzoskwiń, można dodać bakalie i po wystudzeniu polać ozdobnie polewą czekoladową.

Nie masz wystarczających uprawnień