• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Sernik Dalmatyńczyk

sobota, 30 lipiec 2016

Ciasto:
20dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka kakao
10 dag cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
12 dag miękkiej margaryny
1 jajko

Masa makowa:
15 dag maku
125 ml mleka
1 łyżka miodu
5 kropli aromatu migdałowego
2 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej

Masa serowa:
75 dag zmielonego sera
3 jajka
15 dag stopionej margaryny
25 dag cukru pudru
10 kropli aromatu cytrynowego
1 opakowanie budyniu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
mleko, miód, cukier, aromat i bułkę tartą.

Ciasto:
Sypkie składniki połączyć, zagnieść ciasto z margaryną i jajkiem.

Masa makowa:
Mak zmielić w maszynce do mielenia maku, dodać mleko.miód, cukier, aromat i bułkę tartą.

Masa serowa:
Zmielony ser wymieszać mikserem z cukrem pudrem i cukrem  waniliowym, dodając żółtka, stopioną margarynę, budyń, proszek i aromat.
Na koniec dodać ubite białka. Lekko wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blachę uprzednio posmarowaną i wysypaną bułką tartą i podpiec.
Na podpieczone ciasto wyłożyć równomiernie masę serową.
Na masę serową nakładać łyżką małe, nieregularne placki z masy makowej.
Piec w temp. 180st.- 45 minut.

Nie masz wystarczających uprawnień