• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Kluski śląskie

sobota, 30 lipiec 2016

1 kg ziemniaków
0,25 kg mąki ziemniaczanej
1 lub 2 jajka
zimna woda, sól

Ziemniaki gotujemy, przepuszczamy przez maszynkę lub przeciskamy przez wyciskacz.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną, solimy,dodajemy jajko oraz dolewamy tyle zimnej wody aby zarobić ciasto.
Lepimy kulki i w każdej robimy wgłębienie palcem.
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 10- 15 minut na wolnym ogniu.

Kluski śląskie podajemy polane sosami, do rolad z mięsa wołowego lub wieprzowego, albo skwarkami.

Nie masz wystarczających uprawnień