• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Ketchup - domowy

sobota, 30 lipiec 2016

5 kg pomidorów
1/2 kg cebuli
1 szklanka cukru
3/4 szklanki octu winnego
5 liści laurowych
1 łyżeczka mielonej papryki
2 łyżki soli
1 łyżka gałki muszkatołowej
1 łyżka pieprzu  
1 łyżka ziela angielskiego

Pomidory i cebulę rozgotować pod przykryciem i przetrzeć przez sito.
Dodać wszystkie przyprawy uprzednio zmielone.
Gotować do odparowania wody i zagęszczenia masy.
Wlać 3/4 szklanki octu, najlepiej użyć octu winnego i zagotować.
Gorące przelać do wyparzonych słoików ,zakręcić wieczka i przewrócić słoiki dnem do góry, pasteryzować przykrywając kocem.
Zostawić do wystudzenia.

Domowy ketchup jest smaczny i zdrowy

Nie masz wystarczających uprawnień