• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara
×

Uwaga

Could not instantiate mail function.

Kapusta kwaszona - naturalna

sobota, 30 lipiec 2016

2 kg białej kapusty
3 łyżki soli
3 łyżki nasion kminku

Kapustę oczyścić z wierzchnich nadpsutych liści, umyć, drobno poszatkować, wymieszać z solą i kminkiem.Ubić w kamiennym garnku lub słoju, przykryć talerzykiem i obciążyć np. umytym i wyparzonym kamieniem.
Po kilku dniach gdy pokaże się piana, przebić do dna w kilku miejscach.
Po 6-7 dniach kapusta będzie ukiszona.
Można ją wtedy przełożyć do słoików i przenieść w chłodne miejsce.

Jeżeli chcemy ją zużyć na surówkę to do kiszenia można dodać startą marchew.

Nie masz wystarczających uprawnień